top of page

Utforska Kumlinge

Välkommen till Kumlinge!

Här finns ett smakprov av info om Kumlinge. Mer information kan hittas på Kumlinge kommuns hemsida:

Historia

Kumlinge är en av Ålands sex skärgårdskommuner och ligger i den nordöstera delen av skärgården. Kumlinge kommun består av fyra, året runt, befolkade öar. De övriga är Enklinge, Seglinge och Björkö. På Kumlinge, som är huvudön, bor ca 200 personer året runt men sommartid är siffran nästan tre gånger flera. Språket är svenska.

 

Från historien kan man läsa om 1808-1809 års krig och Kumlingeslaget. Till minne av Kumlingeslaget finns en minnessten på Fälberget, alldeles nära Kumlinge apotek. Apoteket som har en gedigen historia är väl värt ett besök!

Midsommarstången reses varje år av "flitiga händer"

Kultur & sevärdheter

På Kumlinge finns skärgårdens enda flygfält. Det byggdes 1975 och har en 650m lång landningsbana som används av privatflygare, främst under sommartiden.

 

På ön Enklinge finns en museigård från 1500-talet. Hermas kan man besöka genom att åka lokalfärjan över Enklingefjärden.

 

Festivalen, Visor Så In I Norden, har funnits sedan 1997 och går av stapeln i början av juli på Västrabergena. Visfestivalen är mycket välbesökt och delar av den äger rum också på Restaurang Kastören och i Kumlinge Gästhamn

 

Det finns två naturstigar i kommunen, den ena, ca7km lång, ligger på ön Seglinge. Dit kan man åka med landsvägsfärjan från Snäckö. Den andra stigen går mellan Kumlinge Gästhamn och kyrkan, ca 3 km lång.

 

S:ta Anna kyrka är en stenkyrka byggd i gråsten med fantastiska tak- och väggmålningar från 1300-talet. Ett besök till kyrkan är ett måste om man är på Kumlinge!

Att göra

Naturen finns tillgänglig på Kumlinge året om. Här bor och lever vi nära den hela tiden. Promenader, vandring, cykelturer, (cyklar finns att hyra i Kumlinge Gästhamn), och paddling samt fiske är populära aktiviteter. Fiskekort bör lösas på butiken. Invid skolan på Kumlinge finns en tennisbana och i Kumlinge Gästhamn kan man hyra nyckel och racketar. Badplatsen ligger ca 500m från Kumlinge Stugor men självklart kan man ta ett dopp från klipporna när som helst.

Kartor till vandringslederna

Forneldarnas natt

Forneldarnas natt är en gammal tradition där vi tänder eld vid stranden och har fackeltåg och marschaller längs stranden. Traditionen firas alltid sista lördagen i augusti och har de senaste åren firats vid vår gästhamn.

Visor så in i Norden

Visor så in i Norden r.f. ordnar varje år en väldigt uppskattad visfestival, vilken lockar både gamla och unga, såväl nya som gamla besökare. Visfestivalen går av stapeln ett veckoslut i juli där åtminstone Kumlinge kyrka - kanske Finlands vackraste - och den natursköna platsen Västra Bergen (N 60˚ 13.4246´ , E 20˚43.5166´) alltid fungerar som festivalplatser.

Varje år återkommer vi med nya artister, både från öst och väst samt lokala förmågor.

bottom of page